Bij een periodieke controle controleert de tandarts je gebit op gaatjes en eventuele tandvlees ontstekingen. Ook kan hij een röntgenfoto maken om je gebit nog beter te bestuderen. De preventie-assistente of de mondhygiëniste reinigt gelijk je tanden. Komt de tandarts een gaatje of een andere afwijking tegen, dan zal hij hier een nieuwe afspraak voor maken.
Wat is een gebitsreiniging?
Niet verwijderde tandplak kan onder invloed van speeksel leiden tot de vorming van tandsteen. Aan tandsteen hecht zich weer makkelijk nieuwe plak, waardoor tandvlees sneller geïrriteerd en ontstoken kan raken. Door middel van een gebitsreiniging wordt plak, tandsteen en aanslag professioneel verwijderd.
Hoe wordt een gebitsreiniging uitgevoerd?
Wanneer een gebitsreiniging wordt uitgevoerd, wordt het tandsteen, plak en (eventuele) aanslag verwijderd.
Dit gebeurt met ultrasone trillingen (tandsteen trilt d.m.v. hoogfrequente trillingen los), met behulp van handinstrumenten of met een combinatie van beide. Vervolgens worden tanden en kiezen gepolijst met een borsteltje en polijstpasta. Dit verwijdert aanslag en maakt de tanden en kiezen super glad, wat ervoor zorgt dat er minder snel nieuwe tandsteen/plaque-ophoping vormt.
Waarom een periodieke controle?
Door regelmatig op controle bij tandarts te gaan kunnen vervelende ontwikkelingen zoals gaatjes of ontstekingen op tijd ontdekt worden en erger voorkomen worden. De tandarts kan je dan behandelen. Of hij kiest ervoor om je door te sturen naar een specialist zoals de mondhygiënist, orthodontist of kaakchirurg. Je kan ook wachten tot je een klacht hebt en dan naar de tandarts gaan, maar dit is niet aan te raden! Sommige problemen zijn dan al zover gevorderd dat de behandeling veel ingrijpender (en pijnlijker) zal zijn en kan het zelfs leiden tot verlies van tanden of kiezen.
Hoe vaak per jaar een controle?
Probeer 2x per jaar voor een controle naar de tandarts te gaan.