Lachgas heeft zich bewezen als veilige methode om angstige patiƫnten te kunnen behandelen. Het gebruik van lachgas geeft een licht roesje en kent geen negatieve bijwerkingen.

Voor de behandeling

Voordat de tandheelkundige behandeling wordt begonnen, zal eerst het plan voor deze behandeling met u worden besproken. De medische, emotionele en tandheelkundige kanten zullen zo goed mogelijk aan u worden uitgelegd. U heeft daarbij alle gelegenheid om uw vragen en ideeƫn in te brengen en te bespreken. Als tijdens dit gesprek wordt gekozen voor een behandeling met lachgassedatie, wordt eerst de hele gang van zaken aan u uitgelegd.

Vooraf dient u met de tandarts te overleggen over medicijnen, die u eventueel gebruikt. Wanneer u komt voor de behandeling met lachgassedatie, mag u in de uren daaraan voorafgaand niet te veel eten. Een licht ontbijt of een lichte lunch is toegestaan.

De toediening

De behandeling begint met het passen van het neusmasker, waarmee het lachgas en de zuurstof worden toegediend. Het neusmasker is door middel van drie slangen verbonden met een speciaal voor deze behandeling ontworpen mengapparaat. Met behulp van dit mengapparaat kan de zuurstof en het lachgas in iedere gewenste verhouding gemengd worden. De maximale hoeveelheid lachgas in het mengsel is 50% en de zuurstof is dus minimaal 50%. Ter vergelijking: in de lucht die wij inademen zit ruim 20% zuurstof. De verhouding tussen lachgas en zuurstof, maar ook de totale hoeveelheid van het mengsel kunnen gemakkelijk op de individuele behoefte van iedere patiƫnt worden afgestemd.

De introductie begint met zuivere zuurstof, vervolgens wordt stapje voor stapje de lachgas toegevoegd en vermeerderd. Tot het moment dat u zich prettig en ontspannen voelt. Bij deze optimale concentratie lachgas, die gemiddeld 30-35% bedraagt, vindt de behandeling plaats.

De behandeling

De tandheelkundige behandeling verloopt verder op de normale wijze. Dit betekent dat de plaatselijke verdoving in de meeste gevallen ook gewoon nodig blijft. Alleen, u vindt het allemaal veel minder erg en minder vervelend, u kunt zich beter ontspannen. Het is van groot belang voor het slagen van de sedatie en dus de behandeling, dat u continu inademt en uitademt door uw neus. Als u dat niet doet, vermindert de werking van het lachgas aanzienlijk, of houdt zelfs helemaal op. Dit betekent bijvoorbeeld ook, dat u tijdens de lachgassedatie niet mag praten. Om te voorkomen dat het lachgas in de behandelkamer van de tandarts terechtkomt, zult u dus ook alleen door uw neus moeten uitademen. Via de uitademslang en de afzuigslang wordt het ongebruikte lachgas dan weggezogen.

Als uw neus verstopt is door een verkoudheid, kunt u niet “onder lachgas” behandeld worden. U zult dan uw behandeling op tijd moeten afzeggen.

Het gevoel

Het eerste gevoel kan wat onwennig en vreemd zijn, maar na een paar minuten verandert dat in een aangenaam, warm, ontspannen en zweverig gevoel. Sommige mensen vergelijken het gevoel met een aangename manier van een beetje dronken zijn: een prettig loom gevoel en een beetje afwezig. Het komt ook wel eens voor, dat iemand het een onprettig gevoel blijft vinden. In overleg met de tandarts zal dan gekozen kunnen worden voor een voorzichtige herhaling van de introductie op een ander moment (als u bijvoorbeeld wat minder gespannen bent) of voor een alternatieve behandelaanpak. Lachgas op deze wijze gebruikt (lage concentraties en korte behandelingen van meestal niet langer dan een uur) is ongevaarlijk voor de gezondheid. Wel wordt geadviseerd om lachgas tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap (net als in feite het gebruik van medicijnen en bijvoorbeeld alcohol en sigaretten) niet te gebruiken.

Na afloop van de behandeling

De lachgassedatie wordt afgesloten met het gedurende ongeveer vijf minuten inademen van zuivere zuurstof. Een groot voordeel van lachgassedatie is, dat wanneer het inademen van lachgas wordt gestopt, de werking ervan na 5-10 minuten is afgelopen en dat er vrijwel in alle gevallen geen na-effecten merkbaar zijn. Om absoluut zeker te zijn wordt geadviseerd om het eerste half uur nog niet aan het verkeer deel te nemen en om daar na nog extra voorzichtig en geconcentreerd te blijven.

Video’s

Algemene sfeervideo

Animatie video voor kinderen

Gebruik van Lachgassedatie

Lachgassedatie is een absoluut veilig en vertrouwd hulpmiddel waarbij de patiƫnt gesedeerd wordt en toch continu bij bewustzijn blijft. De patiƫnt krijgt met behulp van een neus- of fullface masker een mengsel van zuurstof en lachgas toegediend welke een kalmerende en rustgevende werking heeft.

Bij lachgassedatie krijgt een patiƫnt via een neus- of mondmasker een mengsel van zuurstof en lachgas toegediend. De hoeveelheid zuurstof in dit mengsel is minimaal 50%. Vervolgens kan het percentage lachgas in dit mengsel langzaam worden verhoogd door de behandelaar, tot het optimale percentage lachgas in verhouding tot zuurstof (ofwel de optimale concentratie van het mengsel) wordt bereikt. De patiƫnt zal zich op dit optimale niveau een stuk rustiger en ontspannen voelen,
maar blijft wel bij bewustzijn.

Lachgassedatie wordt binnen de tandheelkunde al sinds 1986 ingezet. Lachgas wordt binnen de zorg ingezet voor allerlei verschillende doelgroepen. Denk aan bijvoorbeeld kinderen en volwassenen met tandartsangst, bij mensen met een verstandelijke beperking, bij mensen met een extreme kokhalsneiging, bij mensen met prik (vaccinatie) angst, bij mensen met angst voor bepaalde cosmetische/plastische ingrepen en voor comfort bij veel standaard medische ingrepen en behandelingen.

De tandheelkundige kosten voor het toedienen van lachgas kunnen worden ingediend bij de zorgverzekeraar in Nederland onder de codes B10- B11- B12. In de meeste gevallen wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. De behandelaar dient een machtiging bij de zorgverzekeraar in voor de vergoeding van de gemaakte kosten.

De toediening van lachgas is een veilige en kindvriendelijke procedure. Het mengsel van lachgas met zuurstof zorgt voor een veilige roes waardoor de patiƫnt zijn zorgen over de behandeling verliest. Het is mogelijk dat de patiƫnt euforie of een lachkick ervaart, echter probeert de behandelaar dit te voorkomen.

Meer informatie over lachgassedatie kunt u vinden op de website van onze leverancier www.grodenta.com. Voor dringende vragen kunt u telefonisch contact opnemen met 013-5230230 of per e-mail: info@grodenta.com

Maak een afspraak met Al Dente

Wij vertellen u graag meer over deze behandeling en plannen een afspraak voor u in.