Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt vastgezet. Een implantaat lijkt een beetje op een schroef en is gemaakt van titanium. Op een implantaat kan een kroon, brug of (gedeeltelijk) kunstgebit geplaatst worden.
Hoe wordt een implantaat geplaatst?
Er zijn 2 manieren om een implantaat de plaatsen, de één-fase en twee-fasen behandeling. Bij een één-fase behandeling wordt het implantaat in één keer geplaatst. Het implantaat bestaat uit twee delen; een deel dat in het bot verankerd wordt en een dat boven het tandvlees uitsteekt. Na een bepaalde periode wordt op het uitstekende deel een kroon, brug of kunstgebit gezet.
Bij een twee-fasen behandeling wordt in de eerste fase het implantaat in het bot geplaatst. Daarna wordt het weer met tandvlees bedekt. Een aantal maanden later, als het implantaat goed vast zit in het bot, volgt fasen twee. Een stift wordt op het ingegroeide implantaat gezet. Hierop wordt na een aantal weken een kroon, brug of kunstgebit gezet.
Doet het plaatsen van een implantaat pijn?
De operatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Wel kan je wat pijn en zwellingen hebben na de operatie. Hiervoor kan de tandarts medicijnen voorschrijven.
Is elke kaak geschikt voor een implantaat?
In principe kan bij iedere volwassene een implantaat worden geplaatst als er voldoende kaakbot aanwezig is. Is dit niet het geval kan meestal met een operatie extra bot worden geplaatst. Daarnaast is het belangrijk dat het tandvlees gezond is, zeker als je nog eigen tanden en kiezen hebt.
Meestal lukt de operatie. In enkele gevallen kan het zijn dat het implantaat niet goed hecht. De kans hierop is groter als je rookt. Ook het reinigen van de mond, het implantaat en de prothese is belangrijk om te zorgen dat je vele jaren plezier hebt van het implantaat. De tandarts of een mondhygiënist zal hier uitgebreid over vertellen.