Verschillende soorten vulling
Amalgaam is een zilverkleurig materiaal dat bestaat uit een combinatie van kwik, zilver, tin, koper en andere materialen. Ondanks dat ze erg slijtvast zijn wordt er toch steeds meer gekozen voor de witte composietvulling. Niet alleen omdat het er mooier uit ziet, maar ook omdat gebleken is dat amalgaamvullingen giftig kunnen zijn.
Composiet is een witte vulling die tegenwoordig het meest wordt gebruikt. Naast het vullen van gaatjes kan composiet ook gebruikt worden voor het herstellen van voortanden of als een tand of kies sterk verkleurd is. In plaats van een amalgaamvulling of een witte vulling bestaat er ook nog de keramische inlay. Een inlay of ‘inlegvulling’ is een op maat gemaakte vulling van porselein of (edel)metaal.
Hoe wordt een gaatje gevuld?
Je kunt bij een vulling altijd kiezen voor een plaatselijke verdoving. De tandarts zal dit met je bespreken. Als je voor een verdoving kiest moet die altijd even inwerken. Dan gaat de tandarts de kies of tand boren. Dit doet hij om het schoon te maken maar ook om te zorgen dat de vulling goed hecht. Dus ook als het om bijvoorbeeld een afgebroken stukje gaat, zal de tandarts wat moeten boren. Als de plek helemaal droog en schoon is kan de vulling geplaatst worden.
Als het om een witte (composiet) vulling gaat, brengt de tandarts eerst een soort lijm aan. Hierdoor hecht de vulling beter. Daarna wordt de vulling als een soort pasta in de tand of kies gestopt en in vorm gebracht. De vulling wordt hard gemaakt met blauw licht. Soms moet de tandarts de vulling nog een beetje bijwerken zodat je gebit goed op elkaar past. Na de behandeling kan je gelijk eten en drinken.
Amalgaam is ook een zacht materiaal dat met een soort pistool in het gaatje wordt gestopt. Dit moet echter uit zichzelf hard worden. Je kunt dan ook na de behandeling een tijdje niet eten.
Doet een vulling krijgen pijn?
Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.
Na de behandeling kan het 1 tot 2 weken nog wat gevoelig zijn. Dit komt doordat een tand of kies uit levend materiaal bestaat. Door het boren heb je in feite een wond in je tand die even nodig heeft om te genezen. Blijft het pijnlijk of wordt het erger, bel dan je tandarts.